De groene visie

Wanneer je als kinderdagverblijf een groene speel- en leeromgeving een prioriteit binnen je organisatie wilt laten zijn, dan is het belangrijk dat je een goede groene visie opstelt.

Dit helpt je ouders te informeren rondom het beleid rond buiten spelen, maar het helpt ook om je medewerkers te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Een groene visie maakt duidelijk waar je als kinderdagverblijf voor staat.

De buitenruimte

Wij zijn voorstander van een buitenruimte die aansluit bij je groene visie. De inrichting van de buitenruimte moet je visie op buiten spelen faciliteren. Wil je daarin omgang met dieren of het ontdekken van de natuur een belangrijke rol laten spelen? Dan vraagt dat een heel andere inrichting dan wanneer je meer wilt inzetten op het spelen met Loose Parts of risicovol spelen belangrijk vindt.

Het spel

De manier waarop je kinderen laat spelen zegt veel over je kinderdagverblijf. Geef je kinderen de ruimte (letterlijk en figuurlijk) of geven vaste activiteiten je meer houvast? Wil je de kinderen bij elke stap ondersteunen of geloof je meer in de kracht van kinderen om zichzelf te ontwikkelen? Mag een kind vallen? Zet je elke dag de fietsjes buiten? Allemaal belangrijke aspecten waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je kiest voor natuurlijk buitenspel.

De medewerkers

De medewerkers zijn het visitekaartje van je kinderdagverblijf. Niets zo belangrijk als een medewerker die weet waarop jouw groene visie is gebaseerd, waarom je hebt gekozen om de kinderen in de modder te laten spelen, of waarom je een kind op een hoge heuvel hebt laten klimmen. Soms is het lastig voor medewerkers om goed te verwoorden naar ouders toe waarom keuzes zijn gemaakt. Een goedgeschoolde groene medewerker is daarom goud waard!